24 de juny 2009

EXCURSIÓ 21 DE JUNY













Després d´uns dies molt calorosos, el primer dia de l´estiu ens sorprén amb un ambient una mica més fresc i boirós. Ens desplacem fins el mas de l´Assegador de Baix, entre Ibi i Alcoi, i agafem en sentit contrari el camí que passa pel pont sobre l´autovia, cap al mas del Malany.
D´allí, seguint entre bancals de pomeres i ametlers, ens endinsem ja pel mig d´un pinar cap a la serra, i topetem amb la porta d´una tanca, però la podem obrir, passem dins la finca, i la tanquem.
El camí puja per la vora d´un barranquet, i més amunt, a un costat i a altre hi han algunes artigues sembrades, menjadors i abeuradors per a la caça. Ens situem prop d´on podria haver estat la font del Corbó, en plena ombria.
Continuant pel camí, en un collat ocult, hi ha un mas utilitzat com a corral. El camí encara segueix un poc més, i en un altre collat acaba. Ara toca pujar serra a través, entre pins i carrasques, cada vegada més abundants. Amb el nostre pas anem despertant les olors de la sàlvia, el timó i l´espígol.
Un poc desperdigats acabem arribant a la carena de la serra, per on passa un camí cap al refugi dels Esbarzerets. Després d´esmorzar decidim quina direcció seguir, i preferim baixar per una senda que no sabem cert on mena.
En baixar uns pocs centenars de metres ens sorprén un rierol, procedent d´una font pròxima. Baixem per la vora d´un barranc, molt poblat de carrasques i freixos joves, però eixim a uns bancals llaurats amb una casa i acaba el camí. Passem a la part de baix del bancal, i segueix un camí que travessa el barranc, però a l´altra banda hi ha altre bancal gran d´ametlers, i ens toca travessar-lo. Més enllà hi han dos masos junts, i procurem caminar sense xafigar el llaurat, fins eixir al camí que puja a un d´ells. Baixant acabem a la vora del barranc de la Gavarnera, origen del riu d´Ibi, i encara ens toca travessar algun barranc afluent i bancals erms per arribar a algun punt més pròxim d´on tenim els cotxes i evitar l´asfalt. Aquests terrenys anaven a ser urbanitzats, com diu un cartell publicitari, i seria imperdonable que no es respectara un entorn tan ben conservat com aquest. A la vora del barranc abunden els xops, els àlbers blancs, i espesses bardisses d´esbarzers. Els bancals són de pruneres i pomeres principalment. A la part de baix passa la via que no es va arribar a acabar entre Alcoi i Sant Vicent, ara tota reblida de vegetació, i fins i tot amb un rierol. Per la vora pastura una petita rabera de cabres. I així, ja per la via de servei de l´autovia acabem arribant al pont, el creuem i ja som al punt de partida.
Us recordem que diumenge 28 de juny és l´última excursió de la temporada primavera-estiu, al riu Alhárabe (Moratalla). Serà un recorregut curt, i podrem gaudir d´un bon bany en el riu. També us avisem de que hi ha que emportar-se el dinar. El lloc d´eixida serà la Cafeteria Argentina, i l´hora, les 8.15.