11 de juliol 2009

RESULTATS DE LA CIMERA DEL G 8.

Els líders del G-8 es comprometeren divendres a donar 20.000 milions de dòlars (uns 14.365 milions d´euros) en ajuda a l´agricultura per a les nacions pobres, superant les expectatives en una cimera en la què van haver pocs avanços sobre el canvi climàtic i que fins i tot hauria marcat la fi del grup.
Barack Obama i l´amfitrió de l´encontre, el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, van palesar la creixent percepció de que els 8 estats més industrialitzats del món no reflecteixen els patrons canviants del poder econòmic mundial.
Enfrontar-se als desafiaments globals "sense grans potències com Xina, Índia i Brasil pareix equivocat", digué Obama.
Llançat en 1975 amb sis membres, el Grup dels Vuit ara agrupa a Estats Units, Japó, Alemanya, França, Regne Unit, Itàlia, Russia i Canadà. Els italians el van convertir en la segona jornada en el "G-14", i en la tercera agregaren a altres 15 països.
Això va permetre Obama, que va viatjar a Ghana en la seua primera visita a l´Àfrica subsahariana com a president, utilitzar la cimera per promoure que els esforços es centren en la inversió en el sector agrícola més que en ajuda alimentícia.
Washington aportarà 3.500 milions de dòlares al programa de tres anys.
"No hi ha raó per a que Àfrica no siga autosuficient en el que respecta als aliments", va dir Obama, recordant que els seus familiars en Kènia viuen "en pobles on la fam és real", tot i que ells mateixos no la patisquen.
El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que participà com a convidat en la reunió, anuncià que l´Estat espanyol anava a destinar 500 milions d´euros per a la nutrució infantil.
COMPLIR AMB L´ÀFRICA
Obama destacà que l´Àfrica té suficient terra cultivable però manca de llavors, reg i mecanismes per a què els productors obtinguen un preu just pels seus productes, temes que la cimera va prometre abordar.
Africa va dir a las nacions riques que devien complir els seus compromissos, vells i nous, conscient de que alguns estats del G-8 van incomplir la seua promesa de 2005 d´augmentar l´ajuda anual en 50.000 milions de dòlars per a 2010, dels quals la meitat devia d´ésser destinada al continent.
El president sudafricà, Jacob Zuma, digué que els nous fons "serviran molt" per ajudar a l´Àfrica. "No podem dir que siga suficient, però almenys és un inici per a fer coses concretes", aclarí.
El ministre d´Agricultura nigerià, Abba Ruma, va dir que el nou compromís era "molt encomiable teninnt en compte l´actual recesió global".
Pero advirtí que deu ser "reembossat en forma expedita. Sols llavors sabrem que el G-8 està complint amb el seu compromís i no sols està fent una promesa per a després anar-se´n a dormir".
Nacions Unides digué que el nombre de persones desnutrides ha augmentat en els últims dos anys i arribarà als 1.020 milions de persones en 2009, revertient el descens de les últimes dècades. La recesió mundial provocaria que altres 103 milions de persones patisquen fam.
ESCÀS PROGRES CLIMATIC
Els grups ecologistes expressaren la seua decepció perquè el G-8 no va lograr convéncer la Xina y l´Índia de què es comprometeren a reduïr a la meitat les emissions de gasos d´efecte hivernacle per a 2050.
Els 17 majors emissors que es van reunir en el Fòrum de Grans Economies, encapçalat per Obama, només aconseguiren que Xina i Índia accepten limitar l´augment de la temperatura a 2 graus.
Però Obama, que té un projecte de llei sobre el canvi climàtic que s´ha retrasat en el Congrés, digué que les converses van crear l´ímpetu per a què es logre un nou pacte de l´ONU en Copenhague en desembre.
Informació extreta de yahoo.