17 de febrer 2009

EL MASSÍS DEL PORT


Durant els dies 10, 11 i 12 de febrer vaig poder fer alguns recorreguts pel Massís del Port. Una gran serralada connectada amb els Ports de Morella, l´Alt Maestrat i el Baix Ebre, d´unes 60.000 hectàrees d´extensió, i compartit entre el País Valencià, Catalunya i Aragó. Els seus valors naturals l´han fet mereixedor de la declaració de Parc Natural a Catalunya, com també la part valenciana, coneguda com a Tinença de Benifassà. Les formes vistoses dels rocams, estrets congostos per on corren aigües fresques, tolls, cascades... i el bosc! El reducte més meridional de fajos de tota la península, enclavat als racons més salvatges del massís, extensos pinars, carrascars, grevolars, boixedes, rodals d´auró i de roure gal.ler, alguns exemplars de teix... També la mà de l´home ha contribuït a crear uns valors culturals o etnològics: pous de neu, masos, fonts, antics pous, forns de calç, carboneres, abeuradors o bassis, corrals, ribes de pedra seca, ermites, torres defensives, i actualment, allotjaments per a qui vulga passar-hi uns dies: refugis en alguns indrets privilegiats.
Compartiré amb vosaltres aquestes mini-vacances. En els següents missatges us he posat algunes fotos de les rutes que vaig fer, així com la seua descripció. Espere que us agrade.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Després de llegir el teu blog, estic convençut que seràs sensible a http://massisdelport.org/index.php?option=com_content&view=article&id=4&Itemid=1

administrador ha dit...

Gràcies per la informació. Resulta molt aclaridor aquest article sobre el nom del massís. Igual que hem de ser respectuosos amb la natura, també ho hem de ser amb la toponímia, puix els noms que des de sempre s´han donat als diversos llocs han de conservar-se i transmetre´s inalterades a les generacions futures. En el cas del Massís del Port, ja està tot rectificat.
Salutacions!