Ací teniu unes quantes fotos de l´excursió per l´Aitana de diumenge passat. El nostre amic de Benimantell Joan Ponsoda ens va mostrar els racons més desconeguts i ben conservats de tota l´Aitana. Després de veure les imatges no calen massa paraules. Vam començar des de les proximitats de Benimantell, en direcció a Polop per la nova carretera, i des del principi el camí pujava amb força sota uns penyassegats per on s´arrapaven les carrasques i els freixos, fins al pas natural entre Benimantell i Sella: el Comptador.
Des d´allí descendim per la pista fent zigues-zagues, amb tota la vall del barranc de l´Arc a sota.
Quan ja estem al fons del barranc, amb les coves d´Isidor a la dreta, trenquem per un camí que entra planer a l´altra banda, passant per un mas enderrocat, i per l´ombria de la serra del Carrascar arribem a altres dos masos quasi junts, un dalt i l´altre baix, els dos també enderrocats: són els masos del Penyó Prim. Quan anem a la fonteta a esmorzar veiem al fons del barranc el Penyó Prim, com tancant-lo, i a la part de dalt, tota l´ombria amb carrasques, freixos i aurons, acolorint el penyassegat.
Passem a altre aiguavessant, conegut com la Foia Sirventa, on hi ha un maset que conté una galeria d´art. Aquesta valleta està envoltada de pinar i carrascar, i els seus bancals encara estan treballats.
Quan passem el mas s´obri una escletxa a la nostra esquerra: el Goleró. Pugem a un altet des d´on divisem tota la panoràmica: davall, el Goleró. En front, l´allargada cinglera dels Castellets, i darrere l´imponent Puig Campana. Cap avall, barrancs i valletes que desembocaran cap a Finestrat o cap al pantà d´Amadori, i al fons, com un muntonet blanquet, Sella. Al capdarrere, la Grana i el Cabeçó de l´Or.
Ara baixem pel Goleró. Des de dalt pareix impossible, però una sendeta zigzaguejant davalla al fons, i ens mena al mas del Morer. A la vora del mas hi ha una parella jove treballant les hortetes, i mantenim una breu conversa amb ells.
Des d´allí pugem per la finca, entre pins canaris que flanquetgen el camí, i els freixos que omplin de groc i vermell la valleta farcida de pinar. Al capdamunt hi ha un gran penyal, d´uns 200 metres d´altura, i darrere d´ell, el Sanxet, amb 1188.
Costera amunt ens sorprén la presència d´una comunitat budista: Guhyaloka. Es tracta d´un grup de gent vinguda d´Anglaterra i Austràlia buscant la pau i el silenci d´aquest indret, i no l´haurien pogut triar millor que aquest. Des d´ací ja no tenim vistes cap a cap lloc, per poder veure aquesta part de la valleta cal acostar-se ací a peu, o com a molt en bicicleta. No hi ha cap poble a la vista, ni carretera, ni la mar, ni res. Només les muntanyes que ens envolten.
I quan arribem al capdamunt trobem altre mas: Papatxí. És propietat d´un prestigiós psiquiatra de la Nucia. Ara ja toca davallar. Per l´ombria la senda esdevé empinada, i en un tres-i-no-res passem per la vora del Salt, que ara a penes deixa caure uns filets d´aigua, i espera les pluges torrencials per poder-se mostrar en tot el seu esplendor. A la vora de l´aigua, els freixos grocs i rogencs donen un toc selvàtic al racó.
I baixant per la senda encara ens espera un altre indret deliciós: el Racó de les Tovaines. Es tracta d´una mena d´amfiteatre format per altíssimes parets rocoses, amb un fons farcit d´esbarzers i alguns freixos aïllats. Sembla que fa molts anys açò es va cremar. Cal dir que tot i que l´Aitana, durant molt de temps ha sofert grans incendis que han deixat la seua superfície pràcticament nua, quasi tota la ruta d´avuí ha sigut respectada pel foc.
I a poc a poc, entre rodals de pinar, densos matollars d´argelagues i bancals, arribem al restaurant on anem a dinar, a la vora de la carretera de Polop, però a una distància aproximada d´un km d´on havíem començat. Un bon dinar a base de cus-cus ens espera.
Aquest diumenge 14 de novembre tenim altra excursió, en aquest cas prou més curta i suau, per les immediacions del naixement del Vinalopó. Eixida: Cafeteria Argentina a les 8.00.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada