07 de setembre 2010

INCENDI A LA SERRA D´AGULLENT




Poc dura l´alegria a la casa del pobre. Si enguany el foc a penes ha sigut notícia al País Valencià, l´estiu s´acomiada amb dos grans incendis que a hores d´ara encara estan assolant les serres d´Agullent i la Solana, col·lindants amb el Parc Natural de la Serra de Mariola. Hi han algunes serres valencianes que, com una maldició, pateixen incendis repetits que a penes permeten la seua regeneració. Aquestes són dues d´elles. Segons alguns veïns de Bocairent i Alfafara, els anys 1970, 1984, 1994, i ara, 2010. Els qui hem tingut la sort de conéixer aquest espai natural, els seus barrancs, tolls, rierols i boscs, ens hem deixat allí un trosset del nostre cor. Aquest trosset de cor, ara està sota les cendres. El passat mes de juny vaig tindre l´ocasió de recórrer alguns dels paratges de la serra d´Agullent: la cova de les Finestres, el Bancal Redó i el barranc del Pantanet. L´aspecte que presentava, d´una banda semblava satisfactori, les carrasques havien rebrotat i ja abastaven 3 o 4 metres d´alçada, i els nous pinets tornaven a créixer als llocs que ocupaven. Però d´altra banda, també era preocupant l´excés de biomassa: motades de pins massa denses, matollars impenetrables... que en cas d´incendi facilitarien la seua propagació. I així ha sigut. Ara hem de lamentar un incendi que ja ha cremat 1.900 hectàrees, que segueix descontrolat, i que assetja perillosament la serra de Mariola. Com va dir Bush fa uns anys, per evitar els incendis hi ha que tallar els pins. En el seu dia semblava una parida, però en aquest cas sí que hauria sigut necessari eliminar els pinets sobrants, no només per previndre incendis, sinó també per facilitar el creixement dels de més vigor.
A més a més, és evident que aquests incendis han sigut intencionats. La diferència de només 15 minuts en l´inici d´ambdós focs, de cara a la nit, amb fort vent de ponent, humitat ambiental molt baixa, i terra seca després de tot l´estiu sense a penes ploure. I si som una mica malpensats (el govern del PP ens ha donat molts motius per a ser-ho), també hi ha que tindre en compte que hi ha un projecte d´autovia entre Villena i Muro que passaria per la Valleta d´Agres, amb un rebuig quasi unànim per part dels pobles afectats, i de dubtosa necessitat. Un projecte que el PP està entestat en portar endavant passant per damunt de qui siga, i oblidant que tenim un 15% de dèficit. Precísament els focus més actius, a hores d´ara, estan centrats a la Valleta d´Agres, entre Bocairent i Alfafara. Que cadascú traga les seues conclusions.
Ens resignarem a viure en un país on el foc siga una amenaça constant? On la desertització estiga cada vegada més present en els nostres espais naturals? O combatim activament els interessos econòmics i polítics que amenacen les nostres terres? O exigim a la justícia que investigue a fons aquests delictes, que siguen considerats com a accions terroristes, i que estiren del fil fins arribar al final? Que dicten condemnes exemplars, no només contra qui cala foc a la serra, sinó a qui els ho mana fer? Aquest incendi ens torna a omplir l´ambient de cendra, de fum... i de preguntes sense resposta.

5 comentaris:

Cerilet ha dit...

Quanta raó que tens amic. Els polítics del PP i molta de la gent que els vota pareix que tinguen l'escala de valors del revés.

Hem d'arribar fins al fons d'aquest assumpte i sobretot, no tenim que deixar la lluita en la que molts ens hem involucrat de no deixar que facen una autovia en la valleta d'Agres.

Lamentablement, només ens moguem quan passen coses d'estes...

administrador ha dit...

Gràcies pel teu comentari. Sembla que no soc l´únic que sospita que entre l´incendi i l´autovia és possible que hi haja alguna relació. Tot són sospites. També hi ha qui pensa que és per una línia d´alta tensió que passa per l´alt del Torrater. Tant fa. Volem saber quí ha sigut, com en els atemptats de l´11 M, i no hi ha que parar fins esbrinar la veritat: QUÍ HA SIGUT? QUÍ HI HA DARRERE? PER QUÈ HO HA FET?, i sobretot, SI REBRÀ UNA CONDEMNA EXEMPLAR, O QUEDARÀ IMPUNE COM LA PRÀCTICA TOTALITAT DELS INCENDIARIS?

Cerilet ha dit...

Autovies, línies d'alta tensió, especulació, empreses madereres, molins de vent...

Hi ha tants interesos i tants diners en joc que si no ens posem serios i diem PROU, esta serà una volta més de tantes altres.

T'he lincat i replicat l'article a la meua web www.cerilet.com

Esperem que més gent diga PROU! i comencem a menejar-nos.

The Vaquerman ha dit...

M'ha aplegat una informació inquietant:
Per lo vist anit (dijous 9 de setembre) van intentar botarli foc a la serra de Biar, les informacions son confuses pero al pareixer van haver tres focus, a la alquitranera( cruce d´onil) a ulls de canals ( banyeres de mariola) i un punt mes per determinar....

Per favor, estem tots amb un ull posat a la nostra serra. Quants mes (ulls) millor.

Gràcies.

administrador ha dit...

Gràcies per la informació. Encara haurem de fer cas a Lino i resar per a que ploga prompte, abans que algun malparit acabe en unes hores amb tot el que la natura ha tardat anys i anys en regalar-nos.