13 de juliol 2010

LA FONT DE LA CARRASCA A PUNT D´ASSECAR-SE


Després d´una primera meitat d´any inusualment plujosa, en la que portem ja recollits prop de 300 mm. a Castalla, i en els darrers 12 mesos arribem a sobrepassar els 500, quan per tot el territori valencià veiem brollar rius i fonts com feia anys que no ho feien, i els nostres embassaments estan a vessar, la font de la Carrasca, la més emblemàtica del terme de Castalla, la més coneguda i estimada, està sota mínims. Ha resistit les fortes sequeres dels anys 90 sense a penes ressentir-se, sempre l´hem vista amb un doll d´un dit de gros... i ara només cau un filet que no arriba ni a calmar la set dels caminants que hi anem. La foto pertany al mes d´abril de 2005, ara a penes és perceptible l´aigua.
L´assecament d´una font pot ser una pèrdua irreparable, i més tenint en compte que serà molt difícil de recuperar-se, quan s´està assecant precísament en un dels anys més plujosos que coneixem, i tenint en compte que vindran noves sequeres, no podem esperar que a Castalla ploga més de 500 mm. tots els anys. Però no ens ve de nou. El qui encara som joves recordem haver vist aigua a la font del Llop, del Carrascar, del Carrascalet, del Pas Vell, al xorret de Cabanyes, a la bassa dels Ullals... i totes han acabat igual: seques. La font de la Carrasca porta el mateix camí.
Però com he dit en altres ocasions, també és símptoma de que alguna cosa s´està fent malament. No és normal que s´assequen fonts en anys de bones pluges. És l´evidència més clara d´una nefasta política hídrica. Segons l´informe de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, a data de maig de 2010, els aqüífers que abasteixen a Castalla continuen en alerta taronja (situació deficient), i malgrat que hagem tingut un nivell de pluges al voltant d´un 30% superior a la mitjana, no es reflecteix en l´informe de variació anual, en el qual es veu que de maig de 2009 a maig de 2010, no hi ha diferència en l´estat de l´aqüífer. (Més informació a la web de la CHJ: www.chj.es/web/pdf/InfPiezoUltimo.pdf. I què passarà quan vinguen anys secs?
Els castelluts i castelludes hem tingut la desgràcia d´haver patit 23 anys seguits d´alcaldies del PP, com si es tractara d´una llarga plaga que destrueix tot el que agafa per davant. I encara pitjor: ens hem resignat a que això siga així, per costum, perquè no hem conegut altra cosa, per por al canvi, per comoditat... Busqueu totes les excuses que vulgueu, i així ens anirà. El PP ha hipotecat el futur del poble. Les pròximes generacions no podran gaudir d´un terme com el que nosaltres hem rebut, i que estem deixant perdre. Ningú més ho podrà fer. Som un poble al qui no ens ha caigut una maldició divina, l´hem creada nosaltres i l´hem estat patint sense a penes resposta contrària, només una oposició molt minoritària sostinguda per un escàs grapat d´afiliats que col·laboren desinteressadament, i castigada per les lleis electorals.
No podem deixar que seguisquen deixant el poble en mans d´interessos particulars, no podem permetre que empreses privades de la comarca de l´Alacantí continuen expoliant els nostres aqüífers impunement, i sobretot, hem de fer tot el possible per evitar que s´aprove una adaptació del PGOU de Castalla que contempla una futura població de 17.000 habitants, quan el terme no té recursos per mantindre l´actual població de 10.000, que preveu grans extensions de nous polígons industrials, que es puga construïr en llocs on ara no es pot. És una política suïcida. En un cas així, és necessari frenar en sec el creixement demogràfic, canviar de forma radical la planificació del terme, controlar les extraccions d´aigua de forma implacable, i si cal, restringir i encarir els usos abussius, amb l´objectiu de recuperar els nivells dels aqüífers i assegurar que les futures generacions de castelluts i castelludes, com de moment encara ho podem fer nosaltres, òbriguen l´aixeta de casa i tinguen aigua. I fins i tot arribarà el moment en el que serà desitjable invertir la tendència, i començar a pensar en aplicar les teories del decreixement econòmic per poder subsistir. Tenim uns recursos naturals molt limitats, i no es pot permetre que s´esgoten.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

No esta secanse, l´aigua esta desviada

administrador ha dit...

Desviada? Des d´on? Cap a on? Hi ha una tuberia que ix des de la bassa cap a la Foia Redona, però la bassa ara està buida. Sí que em consta que al Xorret dels Paians, de vegades desvien l´aigua des de l´alcavó, però de la font de la Carrasca no sé res. En tot cas, si és cert que la desvien, seria una pèrdua per al poble de totes maneres. És un lloc on tota la vida hem pogut beure i ara no.

LesUlleresMàgiques ha dit...

com va la font companys? fa temps que no vaig per allà...

administrador ha dit...

Avuí mateix ja està seca.