25 de juny 2010

MANIFEST SALVEM EL PLA DE LES CAVES

EL PLA DE LES CAVES.

Quan acabes sent part de la minoria una volta i una altra i una altra, pots acabar pensant que potser no tens raó en allò que defesn. La causa per la que lluites pot tenir mil noms. Unes voltes són les molinetes, altres el centre històric, el Pla General d´Ordenació Urbana o les macrourbanitzacions. Hui és el Pla de les Caves.

Però eixie dubte, eixe pensament que et recorda que si sou pocs, podeu estar equivocats, és la part positiva de les minories. Eixe dubte t´obliga a analitzar amb més calma i certa distància els arguments que defens. En el nostre cas els arguments que defenem en esta circumstància estan més que clars: volem transparència, volem informació tècnica independent i volem que es valore la importància d´aquest paisatge com a valor cultural, econòmic, ecològic i social del nostre poble.

Eixos tres punts són tan senzills, estan tan revestits de sentit comú, que és complicat trobar arguments en contra. Amb eixa claredat és més que difícil estar equivocat.

Necessitem transparència perquè el futur del nostre poble està decidint-se en despatxos on hi han molts interessos. Massa interessos. No entenem còm han estat 2 anys sense oferir cap tipus d´informació de l´adaptació del PGOU i ara volen prendre una decisió tan important en 2 setmanes. Volen aprovar-ho sense explicar res als ciutadans a qui en teoria estan servint. L´única informació que han mostrat és una reunió escassa amb els partits polítics i aquesta només ha provocat que més dubtes. Les presses en estos quinze dies no estan justificades i qualsevol persona, estiga assabentada de la polèmica creada o no, pot entendre que alguna cosa passa si es vol fer de pressa i sense donar explicacions públiques. La llei pot impedir donar noms de determinades persones implicades o que han al·legat la proposta del 2008, però és impossible que impedisca explicar-li al teu poble quin serà el seu futur i el per què d´eixes decisions.

Davant dels dubtes que aquest canvi de protecció genera, reclamem també una informació tècnica independent. És ben difícil que els nostres tècnics municipals estiguen en total desacord amb tots els especialistes del món universitari que hem consultat. Amb tots els professors de Geografia i d´Ecologia de la Universitat. Amb tots. Fins i tot, el mateix redactor del Pla, Jesús Quesada, en les reunions prèvies a l´adaptació que es van fer amb les associacions del poble va parlar de la necessitat d´incrementar la protecció dels territoris pròxims a la zona del Paisatge Protegit. Tenim temps per consultar-ho. Fins i tot, si es vol aprovar abans de les pròximes eleccions, quedarien mesos per a recollir les màximes aportacions científiques possibles en un Pla que va a marcar el nostre futur en dècades. Dècades.

La tercera de les nostres demandes gira al voltant de la importància del nostre paisatge com a valor cultural, econòmic, ecològic i social. Qualsevol que va assistir a la conferència que va realitzar Carlos Martín Cantarino, professor d´Ecologia de la Universitat d´Alacant, a la nostra casa de cultura, o a qualsevol de les xarrades que es van fer eixa setmana dedicada als masos, tindrà clar que un paisatge com el nostre és un fet diferencial que ens dóna un valor afegit respecte a altres llocs. I allò que suma, que ens aporta al conjunt de la ciutadania no se li ha de baixar la protecció. Més bé al contrari. Este paisatge és de tots els castelluts, dels qui ens visiten, dels qui el passetgen i viuen. És un patrimoni que la llei valenciana protegeix i els poders locals han de mantenir establint una qualificació del territori lògica i científica. I això no es fa aprofitant una adaptació per a que es puga construir amb menys metres. La lògica diu que eixe no és el camí.

El nostre sentit comú, el que ens ha fet que estiguem ací, ens ho diu. Necessitem molt més que allò que ens han oferit fins ara. Allò que demanem és senzill. Desafortunadament no està en les nostres mans canviar-ho. És per això que hem d´intentar fer-nos escoltar i convéncer per a que aquesta minoria es convertisca en majoria. Siguen del partit que siguen. El futur de Castalla depén d´això. Moltes gràcies a tots.