15 d’octubre 2007

PLUGES TORRENCIALS

Entre dijous i divendres 11 i 12 d´octubre, el sud del País Valencià va rebre intenses precipitacions, de forma torrencial a les comarques de les Marines, la Safor i la Vall d´Albaida, recollint-se entre 300 i 400 litres per metre quadrat (aproximadament la meitat de la mitjana anual). Les principals poblacions afectades foren el Verger, Beniarbeig (amb la destrucció del pont que en dóna accés), Dénia, Calp, i la Vall de Gallinera, que quedà incomunicada per carretera tant amb Muro com amb Pego. A Castalla, per sort, la pluja no fou destructiva, i es recolliren 88 milímetres, medits a l´Erm. Tanmateix és la pluja més intensa al nostre poble des de setembre de 1989. Aquestes pluges deixen un total en 2007 de 494 mm., a falta de dos mesos i mig per a acabar l´any, i de 646 mm. en els darrers 12 mesos. Tot i això, ni les fonts que s´han assecat recuperen el seu cabdal, ni el naixement del riu ha tornat a eixir. Farà falta el diluvi universal per a recuperar les nostres reserves expoliades? O serà millor que es deixe d´exploliar el nostre recurs més preat i comence a recuperar-se el sentit comú al nostre poble?

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Resposta a l´anterior comentari: totalment d´acord: la capçalera del riu Girona (les valls d´Alcalà i Ebo), està pràcticament deforestada per incendis repetits, i el curs baix (proximitats de Dénia, Ondara...), en avançat estat d´urbanització, impermeabil.litzada, que fa que la terra, en comptes d´absorbir les aigües de pluja, les aboquen als barrancs. Si afegim que la franja costanera està ocupada per una muralla de construccions que obstaculitzen l´arribada de l´aigua a la mar, podem comprendre la magnitud de les inundacions.

Anònim ha dit...

De res val que ploga tanta quantitat d´aigua tant a prop de la mar, quan on més falta fa la pluja és a la capçalera dels rius més grans, i on menys ha plogut. Pareix que el canvi climàtic està deixant-se notar en forma de prolongada sequera a les serres de Cazorla, Segura i Alcaraz, on naixen rius com el Guadalquivir, Mundo o Segura, i a la Serrania de Cuenca i Montes Universales, on naixen el Tajo, Xúquer, Cabriel o Túria. De fet el nivell dels embassaments segueix baixant a les conques del Segura i Guadalquivir, i a penes ha pujat res a la del Xúquer. Per a més informació, podeu entrar en la pàgina 308 del TXT de TVE, o en les 567-568 de Canal 9 o Punt 2.