06 de juliol 2007

SARAGOSSA 2008

Falta un any per a l´EXPO de Saragossa, que com tots sabem, té com a eix fonamental l´aigua: un recurs cada vegada més escàs i més demandat.
Encara hi han alguns que, després de tres anys d´haver derogat el transvassament de l´Ebre, segueixen fent demagògia i exigint eixa aigua, no sabem exactament per a quí. Continuen utilitzant els agricultors com a víctimes, quan en realitat són les víctimes d´una Generalitat Valenciana que els ha deixat sistemàticament de costat. No els convé l´agricultura perquè així els constructors disposaran de més terreny que en un futur podrà ser requalificat.
Però per damunt de demagògies i "agua para todos", el País Valencià pateix un dèficit d´aigua. No és el moment de traure el debat transvassament sí o no. Està clar que el transvassament crearia una major demanda d´aigua, i en poc temps es quedaria xicotet, es continuaria especulant amb l´aigua, i d´ací a poc tornarien a intentar agafar aigua d´altre lloc. Entrem en una espiral d´insostenibil.litat, i la bola es faria més gran.
Més bé, la pregunta seria: Còm hem arribat a aquesta situació de dèficit?
Analitzem l´ús que es fa de l´aigua: piscines, golf, jardinets de gespa, terres mítiquss, marines d´or,...
És sostenible que en un dels territoris més secs d´Europa continuem "important" població de forma artificial? Les autoritats ens intenten conscienciar d´accions que podem fer a casa: no deixar aixetes obertes innecessàriament, dutxar-nos en comptes de banyar-nos, aprofitar l´aigua abans que isca calenta, evitar pèrdues en aixetes que gotegen... Tot aço ho tenim ja interioritzat, i ens pareix fonamental, però cada vegada són més cases que consumeixen aigua, i eixa tendència constructora no es pot mantenir indefinidament.
Són les mateixes autoritats que ens conviden a estalviar aigua qui haurien de fer alguna cosa per a frenar la barbàrie constructora / destructora de territori.
Moratòria urbanística ja!