16 de febrer 2009

LA VALL

































Serralada endins, en un eixample que forma la barrancada, el lloc ideal per a esmorzar, malgrat el vent, era l´àrea de lleure de la Vall, amb l´aigua de la font del Boix. Un planell encatifat d´herba i envoltat de pinar i grans carrasques. Des d´ací mou la senda que puja, seguint la falda de la serra, a la font del Paradís. Un conjunt de cims de més de 1300 metres (la Joca, Catinell, la Mola de la Bota, les Mirandes, cingles escarpats com els Curullons o les Faixes Tancades, i l´espessor del bosc, tapaven el fort ponent, que a penes arribava a notar-se, mentre udolava per les altures. Passem algunes torrenteres, com Lo Rivet o la Canal d´en Ganyó. Les espècies més característiques són: la carrasca, els pins negre i roig, l´auró, i alguns rodals de faig, grèvol i teixos aïllats. Al sotabosc predomina el boix, però també matollar de cepell, romaní, o plantes enfiladisses com l´heura, l´aritjol i el lligabosc.
En un alt descansen les ruïnes del mas de Barró, i més amunt naix la font del Paradís. No podia tenir un nom més encertat. Sobre un gran gamelló de fusta (ací anomenat amb el mot "bassi"), dues canaletes més petites vessen una aigua freda, mentre que un rierol abundós encara porta aigua des de més amunt.
Des d´allí encara puja més la senda, fins arribar a l´alta valleta de les Casetes Velles, on està també el refugi del Mas del Frare, ja prop de la fageda del Retaule. Allí topetem amb la pista per la que havíem arribat, i que portaria fins a Fredes. La tornada, al principi, serà una plàcida baixada per la pista amb vistes a la Vall i a les cingleres de les Faixes Tancades, i després de passar per la font de la Llagosta, des d´un replà pròxim a la cova del Vidre ja tenim el Mont Caro a la vista (1447 metres), i al fons, la salvatge bellesa del barranc de Barretes, un dels que formaran la vall de Lloret, més avall. A partir d´ací comença una llarga série de revoltes que una senda acurta. A mitjan baixada està la casa forestal i una fonteta amb bassa. La senda acaba de nou a l´àrea de la Vall.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Què bé t'ho passes, criminal!
Josep Lluís, concreta el titular, La Vall és molt genèric. Després de llegir les anteriors entrades deduïxes que estàs als Ports, però no queda clar del tot.
Enhorabona pel blog.
Salut!
Paco

Anònim ha dit...

Espera, que encara no he acabat...